top of page

3/4 Diabetesverpleegkundige Jacobien

Jacobien Driessen; diabetesverpleegkundige, Maasziekenhuis Pantein: “Dankzij een bijdrage van de Vrienden van het Maasziekenhuis lukte het me om het project Biowalk op te zetten. In 2017 startten mijn collega- diabetesverpleegkundigen, IVN (Instituut Voor Natuureducatie) -natuurgidsen en ik met de eerste wandelingen in de natuur voor diabetespatiënten. Die eerste club is na de tien wandelmomenten niet gestopt, wanneer zij op het spreekuur komen vertellen ze dat zij nog steeds regelmatig samen lopen. Dat vind ik zo mooi! Tijdens de Biowalk-wandelingen krijg ik veel meer informatie van patiënten dan wanneer zij tegenover me zitten op de poli in het ziekenhuis. Die openheid zorgt ervoor dat ik een fijne band met ze krijg. Al verschillende succesverhalen heb ik gehoord. Doordat de bloedsuiker zowel voor als na de wandelingen gecontroleerd wordt, zien de wandelaars ook direct het resultaat van wat beweging met je doet, de bloedsuikerwaarde daalt. Een man bij wie net diabetes ontdekt was hoeft doordat hij het wandelen ontdekt heeft, niet aan de medicatie. Dat is natuurlijk geweldig! Tijdens een wandeling hoorde ik een deelnemer aan een lotgenoot vertellen dat hij elke maandag in de supermarkt twaalf pakken karnemelk koopt. Hij bleek dagelijks anderhalve liter karnemelk te drinken, omdat hij dacht dat het gezond is. Op de poli had hij dit nog nooit aan mij verteld. Toen ik dit tijdens een wandeling hoorde, kon ik dit met hem bespreken.


Ik zie dat het wandelen in een groep mensen goed doet. Zij dragen elkaar tijdens de wandelingen. Letterlijk als ze een bergje op moeten lopen wat lastig is en figuurlijk als ze mentale steun nodig hebben. Dit heeft niet eens altijd alleen met hun ziekte te maken. Ook zie ik mensen groeien tussen de eerste en tiende wandeling. Waar iemand eerst rustig aanwezig is, heeft die later het hoogste woord, als diegene zich op z’n gemak voelt in de groep. Ook voor mijzelf zijn het leerzame en fijne wandelingen. Als ik zie hoe mensen het wandelen ontdekken, en ervaren dat het hen zichtbaar goed doet, geeft me dat een heel voldaan gevoel.”1 view0 comments
bottom of page